středa 10. července 2013

Avokádo a zajímavosti o něm

Ahoj!:)
Dlouho jsem přemýšlela o čem bude můj další článek. Nakonec jsem se rozhodla,že napíšu o avokádu. O jeho přínosech pro naše zdraví,o mé trnité cestě k němu a také přihodím pár zajímavostí.
Moje cesta k avokádu totiž vůbec nebyla jednoduchá. Matně si pamatuju,že jsem ho poprvé ochutnala na dovolené na Kanárských ostrovech,když mi bylo nějakých devět let. Vybavuju si,že mi vůbec nechutnalo,přišlo mi zkrátka takové "nijaké". Pak jsem na avokádo úúúplně zapomněla. Objevila jsem ho znovu,až když přišlo do "módy" a začalo se objevovat na blozích. Také kamarádka mi o něm básnila,jak ho jí pomalu každý den. Odhodlala jsem se ho koupit znovu,ale než jsem ho stačila zpracovat,změklo a skončilo v koši. Takže zase nic :D Po druhém nákupu jsem už byla odhodlanější a moje volba padla na slavné guacamole.

Používám avokádo s tou "tmavou" slupkou,k dostání je hlavně v Albertu. Přijde mi totiž mnohem jemnější a na guacamole se hodí víc. Dál přidávám žervé,šťávu z limetky,pepř z mlýnku (doporučuju,je mnohem výraznější!) a sůl. Rozmixujeme a hotovo!:) Já navrch dávám ještě sušená rajčata,což jsem odkoukala od Markétky: http://eatandrunandlove.blogspot.cz/

Dál taky avokádo ráda přidávám do různých salátů,je to příjemné zpestření. Jenom ho oloupu,nakrájím na kostičky a opět zakapu limetou.

Docela mě pobavilo,že avokádo je plodem rostliny,která se jmenuje hruškovec přelahodný. Je bohatým zdrojem minerálních látek jako je draslík,měď,hořčík a zinek. Obsahuje taky vitamíny skupiny B,C,E,K. Důležitý je obsah kyseliny olejové a linolové,což jsou kvalitní nenasycené kyseliny. Má relativně vysokou energetickou hodnotu (ne,nepřiberete po něm),100 g obsahuje přibližně 920 kJ. Avokádo obsahuje látku persin. Ten je silně jedovatý zejména pro papoušky nebo kanárky. Intoxikace těchto zvířat avokádem většinou končí smrtí. Ze stejného důvodu by se avokádo nemělo podávat psům nebo kočkám. Avokádo má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic,posiluje srdce a snižuje krevní tlak. Pomáhá také při nemocech jater,ledvin a močových cest.

Tak při svém dalším nákupu nezapomeňte avokádo přihodit do nákupního košíku!:)

7 komentářů:

  1. ahoj!:)
    i naše cesta byla/je trnitá, na třikrát a stejně mi nejede:D, ale guacamole bych zkusit chtěla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus!:) Kdyžtak to vyhodíš,no..Hodně dělá dochucení,správný poměr pepře,solí atd. Na to už jsem expert:D

      Vymazat
  2. Já tomu pořád v obchodě "úspěšně" odolávám, ikdyž bych to chtěla z celého srdce vyzkoušet :D :)) Jsem ráda, že jsem se v tom posledním odstavečku o tom docela dost dozvěděla. Takové potraviny častěji, prosím :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neváhej!:) Ikdyž mně samotné trvá,než se odhodlám k vyzkoušení něčeho nového..
      Tak super,aspoň vím,o čem psát a co čtenáře zajímá!:)

      Vymazat
  3. avokádo mám ráda, dělám si z něj pořád jen tu karobovou pastu :) u nás prodávají jen to zelené avokádo, ale teď jsem na výletě sehnala to černé a je vážně lepší :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já chci dneska vyzkoušet k večeři zapečené avokádo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně, ke mě si taky hledalo avokádo cestu dlouho:D Jednou jsem ho koupila, ale neodhodlala jsem se s ním něco dělat, tak ho snědl taťka. Potom jsem teda zkusila quacamole a co je strašně dobré tak je tento recept od Cassey Ho http://www.youtube.com/watch?v=lTSosksgDsI
    Určitě na to mrkni a zkus, já to zkoušela s normálními těstovinami:)
    Toto jídlo mi chutná, ale jinak avokádo nemusím, není mi po něm dobře, tak ho moc nevyhledávám:(

    OdpovědětVymazat