úterý 2. července 2013

Snídáme!

Dobré ráno!:)
Dnes jsem si pro vás připravila článek o nejoblíbenější části dne, totiž o snídani. Nejprve trochu opakování: Snídaně by měla být poměrně vydatná (může tvořit až 25 % našeho denního příjmu) a vyvážená. Což znamená, že by měla obsahovat všechny základní živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy) a ty by také měly pocházet ze správných zdrojů. To, jestli bude sladká či slaná, záleží na našich chuťových preferencích a zvyklostech. Snídani bychom však v žádném případě neměli vynechávat. Vede to k rychlému vyčerpání organismu a zpomalení látkové výměny.
A teď něco o tom, jak snídám já. Snídaně je pro mě hodně důležitá, bez ní nejsem schopná fungovat a zpravidla bez ní nevycházím z domu. Radši si přivstanu a v klidu se nasnídám doma. Chuťové preference se mi za poslední dobu hodně změnily. Dřív jsem snídala hlavně obložené celozrnné pečivo (Flora/máslo, kvalitní šunka, žervé, sýry..), bílý jogurt, nějaký ten kousek zeleniny, zelený čaj a džus. Nechápala jsem, jak někdo může snídat "nasladko". Ale pak jsme společně s mamkou objevily mixit a názor jsem začala pomalu měnit. V současné době jsou mými oblíbenci spíše sladké snídaně. Před jídlem vždy vypiju sklenici čisté vody a vrhnu se na chystání snídaně. Často to bývá právě zmiňovaný mixit s bílým jogurtem, ovocem navrchu, sušeným ovocem a oříšky. Upozorňuju, že müsli bez banánu pro mě nemá smysl :D. Mám ráda také opečené tmavé toasty s arašídovým máslíčkem a banánem. Když jsem doma, tak nepohrdu ani nějakou tou buchtou, koláčem. Miluju "Míša řezy" a vůbec všechno s tvarohem, dále taky perník, štrůdl. Ráda experimentuju třeba s celozrnnou moukou, ale myslím, že se svět nezboří, když si jednou za čas dám čerstvý tažený štrůdl od maminky. Ještě bych ráda dodala, že po ránu mám ráda hrnek silnější kávy s mlékem, kterou nesladím. Kávu často doprovází sklenka pomerančového/mrkvového/grepového džusu ředěná vodou. 
Toť moje snídaně a připojím pár fotek na ukázku:

Toustíčky, máslíčko, banán, bílý jogurt...
Mixit s bílým jogurtem, banánem..Navrchu skořice, oříšky, rozinky v čokoládě...
Štrůůůůdl...
Další mixit. Tentokrát i s čerstvými malinami...
Mixit s obvyklou kombinací a navíc brusinky...


Přeju vám hezký slunečný den! :)

13 komentářů:

  1. Tak to já jsem pořád ve fázi, kdy sladké snídaně nemusim :)) Nejradši mám vajíčka, nebo celozrnné pečivo se šunkou a zeleninkou. Ale i tak vypadají tvé snídaně moc dobře ;-)

    http://leiachcebytfit.blogspot.co.uk/

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju!:)
    Ještě před nedávnem jsem to měla úplně stejně..Ale i teď si slanou snídani občas dám.
    Vajíčka,pečivo,saláty/zeleninu mám většinou na večeři,takže se sladkou snídaní to mám takhle pestřejší:)

    OdpovědětVymazat
  3. nejoblíbenější část dne, přesně!
    müsli bez banánu, to je jasná! já přidávám ještě máslíčko :D a ten štrůdl vypadá božsky!

    OdpovědětVymazat
  4. Kolikrát se na ní těším ještě před spaním..Dobrou snídani v klidu a pohodě prostě miluju!:)
    Banán je prostě základ..Někdy přidávám i další ovoce,jako třeba teď jahody a maliny,ale bez banánu to nejde! Tak máslíčko zatím mažu jen na toasty,ale třeba se k tomu dopracuju taky!:D

    OdpovědětVymazat
  5. Oooo, krásné fotky! :) A taky to mám tak-bez snídaně bych nevyšla z domu, kolikrát snídám i hodinu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!:)) Nejhorší pro mě je jít třeba na odběr krve-nalačno. Jinak jsem schopná vstávat mnohem dřív než musím,jen abych se v klidu nasnídala:)

      Vymazat
    2. :D Jo to mi taky dělá problém, jít na lačno. Fuj :D Já si raději nechám ujet autobus jen abych se v klidu nasnídala :)

      Vymazat
  6. máš tady samé krásné fotky :) arašídové máslo máš radši crunchy nebo smooth? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju,Verunko!:)
      Těžko říct..U crunchy mi trochu vadí,že se na toasty špatně maže,ale zase se mi líbí,jak to pěkně křupe. Takže to tak nějak střídám:) V Lidlu nám teď mamča koupila čtyři sklenice toho smooth,protože brácha crunchy nerad..Takže teď asi nastanou smooth časy:)

      Vymazat
  7. Až se mi z toho zbíhají chutě :-D Je to fakt lákavé, už je to delší doba c přemýšlím,že si koupím arašídové máslo,jak ho vidím u spoustu blogerek,ale mám takový pocit nebo tušení, že by mi moc zachutnalo a nemohla bych pak bez něj žít. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to stojí za vyzkoušení,ale přiznávám,že sama jsem se rozhoupávala dlouho!:)

      Vymazat
  8. Paráda, arašídové máslo je takový sen, který raději neměly nikdy vynaleznout :D <3 A strašně jsi mě nalákala na ten strůůůdl, vzpomněla jsem si na ten nejbáječnější od babičky <3 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsi už to z Tesca? Dneska jsem ochutnala poprvé a je moc dobré:)
      Jooo,babička uměla ten nejlepší štrůdl na světě..Takový ten poctivý z taženého těsta. Asi se to budu muset naučit :)

      Vymazat