sobota 28. září 2013

Hodina chemie: Proč NEpoužívat kokosový olej v kuchyni

Přeju krásný sobotní večer!
Já ho trávím doma v pelechu s dobrou hudbou a zapálenými svíčkami, prostě relax!:) Jsem po týdnu ve škole (a večerních akcích) docela unavená a upřímně jsem ráda, že jsem doma. A taky..Mám naplánovanou akci s kámoškou v Brně hned v pondělí, ale pšššt!:D
Dnes jsem se rozhodla napsat vám článek a tolik populárním tématu a totiž o kokosovém oleji a jeho použití v kuchyni. Nechci tvrdit, že jsem nějaký velký chemik (po pondělním semináři z aplikované biochemie si povíme,haha), ale toto musí zarazit každého, kdo má aspoň nějaké znalosti organické chemie. Tak pojďme na to!
Kokosový olej je získávaný z jader kokosových ořechů, řadíme ho tedy mezi tuky rostlinné. V tropech je po celé generace zdrojem tuku ve výživě lidí. Zdánlivě má několik pozitiv. Je termostabilní a jeho kouřový bod je kolem 180 °C, což znamená, že se hodí na smažení a fritování. Což ale není zrovna zdravá úprava potravin tak jako tak, že. Pomalu oxiduje, dlouho odolává žluknutí a proto je jeho trvanlivost až dva roky. Je také velmi levný. Tím myslím země, ve kterých se skutečně pěstuje a používá, u nás to není žádná laciná sranda.
Podle mě je ale velkým problémem velmi vysoký obsah nasycených mastných kyselin (saturated fatty acids, zkráceně SAFA). Ty se nacházejí hlavně v tucích živočišného původu (máslo, sádlo, mléko, žloutek), u rostlin se nachází právě v palmovém a kokosovém oleji. Nasycené mastné kyseliny nemají ani jednu dvojnou vazbu mezi jednotlivými atomy uhlíku v řetězci. To znamená, že řetězec atomů uhlíku je zcela "nasycen" atomy vodíku. 
Tento typ mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu v krevní plazmě a tím i riziko srdečně cévních onemocnění, ale i diabetu II. typu! Bohužel v České republice je jejich konzumace dvakrát vyšší, než jsou hodnoty doporučované odborníky. Proto bychom měli konzumaci nasycených mastných kyselin omezit. Což tedy znamená, že konzumace kokosového tuku vám k nesmrtelnosti určitě nepomůže, ba naopak!:)
Opravdu mě velmi zaráží, že čímdál častěji narážím na recepty s tímto "zázrakem". Zkusila jsem taky trochu "zagůglit" a u odkazů "kokosový olej na hubnutí", "omlazující a úžasně zdravá potravina" mi skutečně spadla brada. Na toto téma jsme i hodně diskutovali ve škole a přednášející byla taky šokovaná, jaký mýtus opět média vytvořila, nemá to žádné racionální opodstatnění. 
Takže já říkám: Holky a kluci, nevymýšlejte hlouposti. Do teplé kuchyně je nejvhodnější olej řepkový a do studené olivový. Ale o tom třeba příště!:)




19 komentářů:

  1. Já teda nevím, ale myslím, že když to člověk střídá (oleje), tak není žádný problém :) Nedávám si ho tuny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bloss,tady nejde o střídání,ty oleje mají různé vlastnosti a hodí se každý na něco jiného. Na smažení a do teplé kuchyně se hodí nejvíc právě řepkový,o tom napíšu třeba příště. Já oleje nestřídám vůbec,protože vycházím z té chemické podstaty:) Před kýmkoliv (myslím odborníky) jsem kokosový olej a jeho použití v kuchyni zmínila,chytal se za hlavu..

      Vymazat
    2. Jako mladá zdravá holka si tím asi moc neuškodíš,ale na druhou stranu to není opodstatněné a jinými oleji by sis prokázala mnohem větší službu;)

      Vymazat
    3. Já teda nevím, nestuduju to. Možná, až se tím budu chtít zabývat, změním názor, ale teď si stojím za tím, že ani to sádlo a máslo neuškodí. Ono, každý si stojí za něčím jiným. Někdo prosazuje paleo, druhý chce být vegan, apod... A každý má svůj způsob stravování. Vím, že třeba lidi, co dělají crossfit, nemůžou moc oříšky, protože je v nich spousta nějakého tuku (nevím který to je) a pak taky další potraviny. Ale stejně, oříšky jsou dle mého zdravé. A teď ke kokosovém oleji. Pokud ho nepoužívám denně, nevidím problém v tom, že si na něm jednou za uherský rok udělám lívance. Ono to totiž tak dokonale voní! :D

      Vymazat
    4. Ale jako jo, beru to, že někdo ho nemusí a názor mu nevyvracím. Každý je svého zdraví strůjce a já na to třeba někdy dojdu. Až se dostanu z toho kolotoče přemýšlení o jídle. Teď za prvé není čas a za druhé se bojím, že bych nad tím vším moc přemýšlela a bála se jíst zase všechno... :)

      Vymazat
  2. i ve Jste to co jíte se kokosovému oleji věnovali:) a říkali, že je stejně škodlivý jako sádlo:)
    Taky jsem si už několikrát na blozích všimla, že ho většina považuje za stejně prospěšný jako oříšky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo,prý o něm "doktorka Kateřina" vůbec nemluvila pěkně:) A k oříškům bych ho fakt nepřirovnala..

      Vymazat
    2. No tak promiňte, ale oříšky jsou dobré na hlavu! :D

      Vymazat
  3. Zrovna včera jsem jej dostala k narozeninám! Takže článek pro mě přesně včas. No tak stejně jsem jej chtěla využívat spíše na pleť a vlasy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee,tak to jsem ráda,že jsem se ti takhle trefila do noty!:) Na vlasy (třeba místo běžné masky) je super!

      Vymazat
  4. čím déle studuji, tím více nachazím problém přiklonit se k jediné pravdě, proto mě tvůj článek dost překvapil svým jednoznačným tvrzením a špatnosti něčeho...také studuji chemii, konkrétně potravinářskou chemii a když jsme na nutraceutice probírali oleje a tuky velmi mě zajímal názor na kokosový olej, bylo nám řečeno, že se jedná olej zdravý, na to jsem se zeptala, jak je to možné, když obsahuje hlavně kyselinu laurovou, tedy "zlou mastnou kyselinu" a právě díky tomu, že laurová patří mezi středně dlouhé MK je v našem těle rychle metabolizována, tudíž tělo nezatežuje, tedy veškeré výhody kokosáku, které si můžeš přečíst na obalu a všude možně by měly být pravdivé, já osobně se také přikláním k tomu, že se jedná o zdravý olej a taky jsem již některé odborníky slyšela říkat, že je to zlo...ještě na bakalářce, kterou jsem dělala na analytické chemii, jsem se bavila se svým vedoucím a on se zmínil, že tam jednou analyzovali různé tuky a nejlépe jim vyšlo sádlo, proto mi hrozně vadí, když někdo říká, že živočišné tuky jsou prostě zlo a tečka....je to samozřejmě tvůj názor, takže ti jej neberu, jen se snažím říct, že všechno není jen černé a bílé;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ve výživě není nic černé ani bílé. Já jsem jen vyjádřila svůj názor,který jsem se snažila argumentačně a fakticky podpořit. Tohle je jako s každou "trendy" potravinou..Lidi budou tvrdit,že je hrozně super a prospěšná. Spíš to beru z té strany,proč do teplé kuchyně nepoužívat řepkový olej,když se tady řepka běžně pěstuje. Než za drahé peníze kupovat dovážený kokosový olej..
      Doufám,že to je jen další z trendů,který brzo poleví.

      Vymazat
    2. Zdravím Vás slečna Tereza...keďže študujete tento obor, tak by ste nám vedeli povedať aj o, v tejte téme, veľmi dôležitom fakte, a to, že nasýtené mastné tuky delíme podľa "nasýtenosti" a podľa "dĺžky uhlíkového reťazca". Viete na aké sa delia a aké majú jednotlivé tuky vlastnosti?

      Resp. vedela by Vám to vaša profesorka/profesor povedať?

      Ide o to, že ľudia (najmä v dnešnej dobe) prichádzajú a aj budú prichádzať do styku s potravinami, ktoré nie sú v ich zemepisných šírkach dosť známe, teda budú pre nich nové. Rovnako ako sa posúva technológia, sa posúvajú aj hranice poznania v rámci užitočnosti/neužitočnosti a vlastností jednotlivých potravín...

      Preto, ak by ste mohla, skúste napísať to rozdelenie a tie vlastnosti tých nasýtených mastných tukov. Venujem sa problematike kokosových produktov už "nejaký ten piatok" a tie Vaše tvrdenia nadobudnuté z tej prednášky mi prídu trošku mimo to, čo mám naštudované ja.

      Teda, ak by ste mala záujem o tom podiskutovať?

      Ďakujem, pekný večer a príjemný štart do nového roka (zajtra) :)

      Vymazat
  5. Plně souhlasím s tvým článkem,nejednou jsem o tomto tématu diskutovala,zásadně nepoužívám kokosový olej a ani palmový na vaŕení pouze ho kupuji na vlasy jako masku a místo kému na obličej. Jsou lidi co si vyždycky najdou své vysvětlení proč ho používat a jiní proč ne, nezpochybňuju blahodárné účinky,ale musí se vzít v opatrnost všechny aspekty.

    OdpovědětVymazat
  6. Podle me to neni jednoznacne...prece jen nejsme nejaci moc moc studovani chemici ;-) kdyz to nekonzumujeme ve velkem mnostvi kazdy den tak nevidim problem ;-) i ty "zle a spatne" latky muzou podle me telu pomoct ;-) treba ho jen sokovat a ziskat vetsi odolnost treba? :-D muj nazor ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Kokosový olej jsem nikdy nezkoušela a ani to (v kuchyni) nemám v plánu. Slyšela jsem ale, že je dobrý na vlasy:)

    OdpovědětVymazat